Galati » MANASTIREA CARLOMANESTI

5.0/1
Voteaza aceasta biserica:

Manastirea Carlomanesti

Manastirea Carlomanesti

Religia: Ortodox

Localitatea: Cârlomanesti

Comuna: Certesti

Persoana de contact: ierom. Antonie Balcu

Adresa Web (URL): www.rls.roknet.ro/%7Eedj/manastirea_carlomanesti.htm

Hram: Sfintii Martiri Brancoveni

La 40 km nord-est de Tecuci si la 33 km de Barlad, spre sud, se afla localitatea Carlomanesti, cu o populatie dc peste 200 de familii. Langa aceasta localitate, pe o vale impadurita pana prin anii 60 cu stejar se afla ruinele unei biserici in jurul careia se gasesc ramasitele dintr-un cimitir. Localnicii stiu ca acolo a fost manastire.

Zona este plina de vestigii si consemnari istorice. La 3,5 Km vest de Carlomanesti se afla localitatea Garbovat, al carei nume este legat de Roman Garbovat, sfetnic din Tara de Jos care in 1471, descoperit intr-un complot impotriva lui Stefan, va fugi in Tara Romaneasca pentru a scapa cu viata. Pe raza acestei localitati, cu ocazia diferitelor sapaturi s-au gasit case si obiecte din epoca bronzului. La nord de Carlomanesti, la 5 km, se afla localitatea Pochidia, nume ce vine de la Pochii - preotii, Dei - Dumnezeu, adica preotii lui Dumnezeu, probabil sat unde locuiau mai multi preoti. La nord-est de Carlomanesti se afla la 3,5 km localitatea Certesti unde se gaseste singura biserica din lemn functionala din judet, monument istoric. La 12 km sud-est de Carlomanesti se afla localitatea Blanzi in a carei biserica se afla mormintele lui Constantin si Vasile Sturza, descendenti din familia voievodala. In mijlocul acestui cerc imaginar format de aceste localitati se afla localitatea si manastirea Carlomanesti.

Prima atestare a manastirii o gasim in „Documente dinainte de Stefan cel Mare" pe un uric cu data de 5 aprilie 1445, care arata ca la locul numit astazi „fantana popii" in padurea lui Balus era un schit al lui Ciunca Stan cu prisaca si fantana. In 1448 Petru Voda al Moldovei, unul din cei sapte fii ai lui Alexandru cel Bun, frate cu Bogdan al II-lea, tatal lui Stefan cel Mare, pune pecetea sa pe un act de hotarnicie prin care rasplateste pe Cernat - ploscarul si pe fratele sau Steful, pentru credincioasa si vrednica slujire cu tinutul de la Corod la Tutova cu padurea si manastirea de la Carlomanesti.
In 1466 Stefan pecetluieste un act de vanzare prin care Tatul de pe Barzota vinde padurea cu manastire si prisaca lui Bodea de pe Dumbrava pentru ca acesta sa-si faca sat langa ea. La 1489, fiii lui Tatul vor fi iar stapani pe Barzota, pe padure si pe manastire printr-un act cu pecetea lui Stefan. Dealul Dobarcestilor de la Certesti, poarta pana astazi numele unuia din cei patru fii ai lui Tatul.
Secolele XVI si XVII ne aduc numeroase documente care atesta dezvoltarea economica si spirituala a manastirii. Ea este inzestrata cu donatii de mosii ale diferitor crestini din zona. Toader, fiul lui Constantin, nepot al lui Lucaci din Vizureni, sat spre Tutova doneaza pe la 1700,"manastirii Sf. Nicolae din Carlomanesti" , pentru pomenire, mosia sa, helesteul cu peste si silistile sale si roaga pe staretul manastirii „popa Jora" sa caute a lua si mosia fratelui sau pentru care era dat zalog 8 lei si un ort. Viata spirituala este imbogatita prin cuprinderea manastirii in curentul de renastere a monahismului moldav de catre Sfantul Paisie Velicicovski de la Neamt, ai carui ucenici au deschis in toate manastirile ateliere de caligrafi copisti, traducatori, miniaturisti si lucratori in aur si argint.

Judet: Galati
Localitate: Carlomanesti
Telefon: +40 236 328889
search module bottom
Adauga o biserica

Propuneti o noua biserica.

search module bottom

Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket