Bucuresti » BISERICA APOSTOL

0.0/0
Voteaza aceasta biserica:

Biserica Apostol

Biserica Apostol

Religia: Ortodox
Adresa: Calea Vacaresti nr. 143, Sector 3

Preoti: Sache Ion, Sîrbu Marin
Hram:Sf. Împ. Constantin si Elena (21 mai), Sf. Ap. Petru si Pavel, Sf. Filofteia, Sf. Nicolae

Biserica poarta numele de APOSTOL sau cum îi ziceau cei din vechime „Biserica ot Mihalcea Apostol Pârcalabu”.
Lacasul are un plan triconc, cu turla ortogonala Pantocrator deasupra naosului, iar peste actualul pronaos, se ridica turla octogonala a clopotnitei.
Pictura interioara, initial executata in tehnica fresco de Ioan erei Zugravu, a fost refacuta in ulei de pictorii Gheorghe Tattarescu si I. Trambitescu in anul 1894. Ultima restaurare a fost executata de Virginia Videa in 1983. Catapeteasma din lemn a fost executata de sculptorul C. M. Babic.
Biserica are icoane vechi, icoana Sf. Paraschiva datand din secolul XVIII.
Prima atestare cunoscuta este o insemnare a preotului Bunea pe o carte de rugaciuni scrisa in slavona, datand probabil din anul 1642, dar o atestare sigura provine de la misionarul Blasius Kleiner, care o mentioneaza in lista de biserici bucurestene intocmita inainte de anul 1761: “Apostol, din lemn”.
Asa cum arata pisania bisericii (astazi disparuta) actuala biserica din zid a fost ctitorita intre anii 1763 – 1765 de Constantin Potoceanu si sotia sa Maria si cu ajutorul preotului Popa Constandinu si a sotiei sale Stanca prezvitera. Constantin Potoceanu, fost capitan de jalbe la curtea Domnitorului Constantin Nicolae Mavrocordat, a dat bisericii si o carte de slujba, „Penticostarul”.
In 1798 lacasul este atestat ca lacas de cult al mahalalei Apostol. Aici locuiau (sunt mentionate in recensamantul din acel an 99 de case) morarii, brutarii, fainarii, granarii, iar putin mai tarziu, dupa ridicarea abatorului s-au asezat si macelarii. Biserica s-a mai numit si “Biserica dela Taiere”, din motivul amintit anterior. Lacasul a servit si ca “Biserica de judecata”, tribunalul aflandu-se in spatele bisericii.
In 1810 si in perioada 1820-1830 s-au realizat reparatii importante de catre Apostol Velicu “Bacanul” (in pronaosul bisericii fiind inmormantata o persoana cu numele Apostol Marinciu “Brutarul”) .
În 1864 biserica a fost reparata de credinciosi schimbându-i-se turlele din caramida zdruncinate de cutremur cu actualele din lemn, dar stil rusesc.
În 1955 catapeteasma bisericii a fost poleita cu schlagmetal. Între anii 1974- 1976 s-au facut spoieli exterioare, vopsitoria lemnului, reparatia si vopsirea acoperisului.
Alaturi de biserica, în partea de miaza-noapte se afla vechea casa parohiala, care s-a deteriorat în timp, devenind insalubra si care cu timpul s-a ruinat.
Între anii 1995-1998, pe fundatia existenta înca din 1939, prin grija preotului paroh Marin Sârbu, s-a ridicat o noua casa parohiala.
În anul 1996 printr-o sponsorizare a C. I. T. C. Bucuresti, firma de constructii, s-a dat jos tencuiala veche a bisericii, tencuindu-se din nou pe fond gri.
Din anul 1992 biserica a fost înregistrata ca monument istoric datorita vechimii ei.

Judet: Bucuresti
Localitate: Bucuresti
Telefon: +40 21-3444356 / +40 721-129870
search module bottom
Adauga o biserica

Propuneti o noua biserica.

search module bottom

Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket