George Calboreanu

DATA NASTERII: 05 Ianuarie, 1900
DATA DECESULUI: 12 Iulie, 1986
LOCALITATE: Turnu Rosu, Sibiu
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Adauga o poza
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL PERMANENT
CREAT DE
Elena Pascale, la 16 Octombrie, 2010
MEMORIAL PERMANENT
INFORMEAZA-TI PRIETENII
13455 vizualizari

Memorial etern George Calboreanu

  • un titan al teatrului romanesc...D.ZEU sa-l odihneasca in pace !

    Lumanare aprinsa de Tibra50 la 19 Octombrie 2010
  • George Calboreanu ramane un mit pentru Cinematografia Romaneasca , alaturi de alti Mari Actori.

    Lumanare aprinsa de Barbutoiu din Onesti, Bacau la 16 Octombrie 2010


George Calboreanu (n. 5. ianuarie.1900 Turnu-Rosu Sibiu - d. 12 iulie 1986) a fost un actor român de teatru și film.

 

 Biografie

Născut în 1896, George Calboreanu a debutat pe scenă la Iasi, în stagiunea 1917 - 1918 ca elev al ilustrei actrițe Aglae Pruteanu. . A debutat ca actor profesionist . A debutat ca actor  în compania Bulandra. Și, în sfârșit, și-a făcut intrarea la Național, la 20 de ani,  în spectacolul Vlaicu-Vodă. În 1928 a devenit societar al instituției - de care nu s-a mai despărțit. A contribuit la lansarea de piese, autori, personaje românești, manifestând încredere față de scriitorii tineri și generozitate. A jucat rolul lui Chirică din Omul cu mârțoaga  demersul său scenic, fiind decisiv în impunerea comediei. L-a interpretat pe Spirache Necșulescu în Titanic Vals de  Tudor Mustescu. Apoi, Idolul și Ion Anapoda de George Mihail Zamfirescu ,Marele duhovnic și Glafira  , Borgia , Meșterul Manole  Maestrul , Letopiseți , Ovidiu  și altele. Una din marile reușite ale carierei sale e rolul lui Ștefan cel Mare. La făurit ca personaj, întâia oară, într-o piesă azi uitată, Maria de Mangop de Mircea Dem. Rădulescu . Apoi l-a desăvârșit în Apus de soare, la Naționalul din București, dând o efegie modernă personajului dramatic, monumentalizând și, deopotrivă, umanizând rolul. E cert că pentru generațiile posbelice ilustrul domnitor are chipul scenic dat de Calboreanu. George Calboreanu i-a mai zămlisit, în ultimii patruzeci de ani, pe Petru Arjoca din Cetatea de foc , Vlaicu-Vodă a lui Davila, a dat substanță unor eroi din piese moderne de  N. Moraru și alții.

A avut, din todeauna, o uimitoare capacitate de întruchipare în tragedie, fie în dramaturgia barocă - Regele Lear sau Iulius Cezar de Shakespeare - fie în drama romantică - Hoții de Schiller,   dar în egală măsură a strălucit în comedie; stau marturie rolurile din Căsătoria , Bădăranii  , Medicul în dilemă și Maior Barbara.

A trecut, fără dificultăți, prin partituri complexe ale repertoriului modern, de la Bologa din Pădurea spânzuraților la eroi ai lui . O realizare importantă a fost Galileu , la Teatrul Radiofonic.

 Filmografie

  • Brigada lui Ionuț (1954)
  • Bădăranii (1960)
  • Setea (1960)
  • Omul de lângă tine (1961)
  • Lupeni 29 (1962)
  • Lumina de iulie (1963)
  • Străinul (1964)
  • Calea Victoriei sau cheia visurilor (1965)
  • Neamul Șoimăreștilor (1965)
  • Șopârla (1966)
  • Legenda (1968)
  • Frații (1970)
  • Serata (1971)
  • Frații Jderi (1973)
  • Ultimele zile ale verii (1976)

Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket